Energifrågor

Styrelsen får just nu många frågor om energikostnader, och det kan konstateras att dessa på sistone gått upp markant. Föreningen har sedan flera år genomfört många energisparåtgärder så som tilläggsisolering på vindar, varmluftsåtervinning, LED belysning i samtliga gemensamhetsutrymmen, solceller, bergvärme och nu senast i år radiatorbalansering.

Föreningen har idag ett MIX-EL avtal fram till sista oktober nästa år. Det innebär att hälften av föreningens beräknade förbrukning är till ett fast pris och resten till rörligt pris. Till detta tillkommer kostnader för elcertifikat, avtalat påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

Styrelsen tittar nu på om det finns ”enkla” energisparåtgärder, och om det går att optimera befintligt system än mer. Som en första åtgärd sänker vi temperaturen i allmänutrymmen (så som trapphus, tvättstugor etc.) Besparingen är svårberäknad då vi till viss del producerar el och värme själva (solceller och bergvärme). Men desto mindre extrauppvärmning med elpatron som behöver skjutas till, desto mindre blir vår elförbrukning.

Men även du som boende kan hjälpa till, här är några exempel på vad du kan göra för att minska vår energianvändning!

1. Sänk värmen och vädra klokt – Sänk värmen i de rum du inte vistas i eller om du är bortrest. Vädra korta stunder, låt inte fönster och balkongdörrar stå på glänt under längre stunder under den kalla årstiden. Se även över fönstrens tätlister så att inte värme läcker i onödan. För er med elvärmegolv i badrum, prova gärna att sänka värmen med någon grad.

2. Släck lamporna och stäng av Tv:n Lyser dina lampor när ingen är hemma, eller ingen är i rummet? Ta för vana att släcka dem i stället, eller sätt in en liten myslampa som inte drar lika mycket el om du inte vill ha det helt mörkt. Ta även för vana att stänga av tv:n när ingen använder den.

3. Byt ljuskällor Byt ut gamla glödlampor mot modern LED-belysning så minskar du elanvändningen avsevärt. De är i och för sig lite dyrare att köpa, men de håller betydligt längre så det lönar sig i längden.

4. Dra ut laddarna Mobilladdare och datorladdare som sitter i vägguttaget drar el hela tiden, oavsett om de laddar en apparat eller inte (gäller framför allt äldre utrustning). Dra ut dem, och passa samtidigt på att stänga av tv och andra elektriska apparater som står i standby-läge. De drar mer el än du tror, i synnerhet äldre TV-apparater drar en hel del i standby-läget.

5. Vitvaror – Äldre vitvaror använder mycket mer el än nyare versioner. Har du vitvaror som är äldre än tio år kan det absolut vara läge att byta ut dem mot nya alternativ med bra energiklass.

6. Kyl och frys Kolla också så att det inte är för kallt i kyl och frys. Lagom temperatur i kyl är cirka 5 grader, i frys cirka -18 grader. Håll inte kyl- eller frysdörren öppen längre än nödvändigt. Har du en massa frost/is i frysen, frosta av frysen så behöver inte kylaggregatet jobba så hårt. Se till att kondensorn med kylflänsar inte är dammiga bakom kyl och frys, så arbetar de effektivare. Se även till att listerna sluter tätt på både kyl och frys.

7. Tina mat i kylen På tal om kylskåp: om du ska tina upp mat du har haft i frysen kan det vara smart att låta den tina i kylskåpet. Det tar lite längre tid, men det hjälper samtidigt till att hålla kylskåpet kallt. Och enligt samma princip, låt varm mat svalna på köksbänken innan du ställer in den i kylen så minskar du kylens elanvändning.

8. Tvätta i lägre temperatur och fyll tvättmaskinen – Att tvätta i 40 eller 30 grader drar hälften så mycket energi som att tvätta i 60 grader. Kan du dessutom låta tvätten hängtorka i stället för att köra den i torktumlare eller torkskåp (som är ena riktiga energislukare) sparar du ytterligare energi. Väljer du mellan torktumlare och torkskåp, välj torktumlare som drar ungefär hälften mot torkskåp. Centrifugera tvätten på så högt varvtal som möjligt så blir restvattnet i tvätten mindre innan du torkar den. Se till att inte köra halvfulla maskiner, utan försök tvätta mer sällan och då med fylld maskin.

9. Diska – Handdiska inte under rinnande vatten och undvik generellt handdisk. Fyll diskmaskinen helt innan du startar den, använd gärna eko-läget så spar du både energi och vatten. Skölj inte disken innan du stoppar den i diskmaskinen, frmaför allt inte i varmvatten.

10. Ta kortare duschar – Försök duscha kortare tid, då minskar både energianvändningen och vattenförbrukningen. Kan du även stänga av vattnet när du tvålar in dig är vinsten ännu större.

11. Byt munstycken – Du behöver inte byta blandare för att spara vatten. I dag finns enkla små snålspolande munstycken att köpa. Dem skruvar du fast längst ut vid kranens mynning, något som sparar värmeenergi eftersom vattenflödet minskas utan att sköljegenskaperna påverkas i betydande omfattning.

12. Använd vattenkokare och lock på kastruller – Har du en äldre spis sparar du mycket el genom att koka upp vatten i vattenkokare i stället för i kastrull. Har du däremot induktionshäll är det lika effektivt att koka upp vattnet på spisen, men kom ihåg att ha locket på så krävs det mindre el.